Mobilni dostop | E-pošta | Zemljevid strani |  |  |  |  |  | 
Išči
Koroška cesta 160, 2000 Maribor
Telefon: +386 2 22 93 840
E-mail: ff@um.si

Miklošičeva knjižnica - FPNM

Vodja Miklošičeve knjižnice
Mojca Garantini

Redno zaposleni člani oddelka
Violeta Zemljič Pšajd
Darinka Domajnko
Martina Valentan
Cvetka Sabadin
Melita Pešut
Terezija Balant
Urška Zupan

 

Odpiralni čas

   Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek
7.30 — 15.30
7.30 — 15.30
7.30 — 17.00
7.30 — 15.30
7.30 — 14.00

Obveščamo vas, da je v prostorih Miklošičeve knjižnice - FPNM prenovljena Študijska soba, ki je odprta od ponedeljka do petka do 20.30.

Brisanje neaktivnih članov v knjižnicah Univerze v Mariboru

V Univerzitetni knjižnici Maribor in fakultetnih knjižnicah Univerze v Mariboru bomo 9. aprila 2016 iz baze članov knjižnic ponovno brisali neaktivne člane, saj nam to nalagata zakona o varstvu osebnih podatkov in knjižničarstvu.

Za neaktivne veljajo člani, ki že leto dni niso uporabljali knjižničnih storitev in jim je že pred letom ali več poteklo članstvo. Brisali bomo le člane, ki imajo v vseh knjižnicah Univerze v Mariboru poravnane vse obveznosti.

Tisti, ki bi kljub neaktivnosti v zadnjem letu želeli ostati člani, lahko podaljšate članstvo v Univerzitetni knjižnici Maribor ali v eni od fakultetnih knjižnic Univerze v Mariboru oz. nam to sporočite na e-naslov ukm@um.si

Člane, ki ste v zadnjem letu in pol naročili novo izkaznico za uporabo knjižničnih storitev in izkaznice še niste prevzeli, prosimo, da le-to prevzamete do 8. aprila 2016 (oz. nam sporočite namero o prevzemu na e-naslov ukm@um.si), saj bodo izkaznice na podlagi zakonodaje po tem datumu uničene.


 

Cenik knjižničnih storitev Univerze v Mariboru

Cenik


 

Nadgradnja sistema BIBLOS,

Spoštovani,

ob nadgradnji sistema Biblos, so se pojavile določene tehnične težave, ki so bile v veliki meri že odpravljene. Še vedno beležimo težavo pri določenih uporabnikih, ki uporabljajo mobilne naprave z operacijskim sistema Android, kjer ne gre za sistemsko napako, ampak za kombinacijo naprave in verzije operacijskega sistema. S težavo smo podrobno seznanjeni, a je odprava le te precej zahtevna zaradi velike fragmentacije naprav. Po naših zadnjih podatkih je uporabnikov, ki jih zadeva ta težava med 4% in 5%. Vzrok tovrstnih težav je predvsem veliko številnih verzij Android operacijskega sistema v kombinaciji z množico različnih proizvajalcev naprav, tako da je zelo težko razviti in preizkusiti aplikacijo, ki bi bila optimalno podprta na vseh napravah. Trenutno obstaja 13.824 različnih naprav z Android sistemom, zaradi česar smo bili pri razvoju Biblos2 aplikacije zaradi omejenih razpoložljivih sredstev primorani sprejeti odločitev, da na nekaterih napravah aplikacija žal ne bo delovala optimalno. Trenutno tako zagotavljamo brezhibno delovanje na 10.284 napravah z Android operacijskim sistemom. Na ostalih kompatibilnih napravah (mobilne naprave z operacijskim sistemom Apple iOS, osebni računalniki in e-bralniki) pri delovanju Biblosa ne beležimo težav.

Zaradi nastalih težav smo v stalnem kontaktu z uporabniki, ki jim nudimo pomoč pri odpravljanju težav, zato vas vljudno prosimo, da uporabnike, ki se z omenjenimi težavami obrnejo na vas, za pomoč preusmerite na nas. Podatki o težavah, ki jih dobimo od uporabnikov so za nas zelo pomembni, saj se lahko pri odpravi težav nato osredotočamo na točno določen segment naprav.

Kljub določenim tehničnim težavam, pa v poletnem obdobju še vedno beležimo rast pri izposoji e-knjig. Tako smo v mesecu juniju in juliju zabeležili 25 % do 30 % rast izposoje v primerjavi z istim obdobjem v prejšnjem letu.

Za nastale nevšečnosti se ponovno iskreno opravičujemo in vas prosimo za razumevanje. Lahko vam zagotovimo, da delamo vse kar je v naši moči, da težave čim prej odpravimo in zagotovimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo.


Lep pozdrav!

Biblos


 

Šolske knjižnice v letu 2015/16

Na spletnem naslovu http://bibsist.nuk.uni-lj.si/statistika/index.php smo objavili tabele s podatki o delu šolskih knjižnic v šolskem letu 2015/16. Na spletnem naslovu http://cezar.nuk.uni-lj.si/analize/studije.php pa je na voljo povzetek rezultatov meritev.

Center za razvoj knjižnic
Narodna in univerzitetna knjižnica


 

Obvestilo - nova različica COBISS+

Spoštovani!
Obveščamo vas, da je nameščena nova različica COBISS+, V7.0.12, ki prinaša več novosti, dopolnitev in popravkov. Podrobnosti na https://plus.si.cobiss.net/opac7/news.

Želimo vas tudi obvestiti, da bomo na osrednji vstopni strani www.cobiss.si v naslednjih dneh COBISS/OPAC zamenjali s COBISS+. COBISS/OPAC bo do nadaljnjega še dostopen na povezavi http://www.cobiss.si/scripts/cobiss?ukaz=getid&lani=si.

To sporočilo ste prejeli kot člani sistema COBISS.SI ali ker ste se na portalu Izobraževanje prijavili na prejemanje obvestil in novosti. Za vsa morebitna dodatna pojasnila ali vprašanja v zvezi s tem sporočilom pišite na e-naslov podpora@izum.si ali pokličite klicni center IZUM-a na telefonsko številko 02/25 20 333.


Vabilo

 

Naslov: Delavnica za raziskovalce in študente: Dostop do raziskovalnih podatkov v ADP in njihova analiza

Vabimo vas na brezplačno delavnico z naslovom Dostop do raziskovalnih podatkov v ADP in njihova analiza, ki se bo odvila v sredo, 12. aprila 2017, med 9.00 - 12.00 uro, v predavalnici 25 na FDV. Obvezna prijava: http://www.adp.fdv.uni-lj.si/adp_delavnica_apr2017/registration.php

Vsebina delavnice:

  • Seznanili se boste z osnovnimi pojmi za delo z raziskovalnimi podatki (sekundarna analiza, mikro podatki, metapodatki, citiranje idr.).
  • Predstavili vam bomo, kako preko spletne strani ADP priti do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih.
  • Usposobili se boste za uporabo pregledovalnika Nesstar, ki med drugim omogoča iskanje, pregledovanje in enostavno analizo podatkov neposredno na spletu.
  • Seznanili se boste z mednarodnimi podatkovnimi bazami.

Delavnico bo vodila mag. Irena Vipavc Brvar.

Več informacij o dogodku: http://www.adp.fdv.uni-lj.si/adp_delavnica_apr2017/index.php

 


Konferenca o odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Univerza v Ljubljani organizirata konferenco o odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru.


DATUM: Četrtek, 17. november 2016
KRAJ: Konferenčna dvorana Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Masarykova 16, Ljubljana.
NEPOSREDEN PRENOS: Na slovenski in angleški spletni strani konference, Facebooku in YouTubu. Po dogodku bo na voljo posnetek.
JEZIK: Tuji predavatelji bodo predstavitve izvedli v angleškem jeziku. Prevajanje iz angleškega v slovenski jezik ne bo zagotovljeno.


PRIJAVA: Udeležba je brezplačna, potrebna je prijava preko spletnega obrazca.
KONTAKT:
E-pošta: repozitorij@uni-lj.si
Tel. št.: 01 2418 679, 01 4784 792

O KONFERENCI: Udeleženci se bodo na konferenci seznanili z najnovejšimi aktivnostmi glede odprte znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru (na primer Zaključki Sveta Evropske Unije glede prehoda v sistem odprte znanosti, Platforma za politiko odprte znanosti, Evropska agenda odprte znanosti, Evropski oblak odprte znanosti - prvo poročilo). Vlada Republike Slovenije je septembra 2015 sprejela Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020. Kateri so preostali vidiki odprte znanosti in kako jih zasnovati v Sloveniji kot delu Evropskega raziskovalnega prostora? OpenAIRE zagotavlja storitve za poročanje za raziskovalce, koordinatorje projektov in financerje. Z letom 2017 bodo raziskovalni podatki v Obzorju 2020 privzeto odprto dostopni, z možnostjo izločitve iz pilota odprtih raziskovalnih podatkov. V Evropskem raziskovalnem prostoru se vzpostavljajo virtualna raziskovalna okolja, na primer v okviru projekta OpenDreamKit. Odprta znanost bo privzeti način delovanja današnjih raziskovalcev na začetku kariere.


Vljudno vabljeni!

 

Univerzitetna knjižnica Maribor (UKM) v oktobru 2016 ponuja in koordinira testne dostope

1.       PressReader – časniki v polnem besedilu

PressReader prinaša online dostop do svežih časnikov, ki so iz več kot 100 držav širom po svetu, v več kot 60 jezikih, v polno-stranskem in polno barvnem formatu. Zbirka trenutno vsebuje več kot 3.000 naslovov! Kot pri branju tiskanih edicij lahko uporabnik brska po člankih, oglasih, komentarjih, slikah… Možno je iskanje po ključnih besedah čez vse naslove in celoten 90-dnevni arhiv. Zbirka vsebuje tudi tri slovenske časnike: Večer, Dnevnik in Nedeljski Dnevnik. Testno obdobje se zaključi 17. novembra 2016.

Vstopni povezavi na iskanje: http://www.pressreader.com/catalog

ali http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#p

2.       EBONITETE – zakladnica poslovnih informacij

EBONITETE.SI je aplikacija, ki ponuja množico informacij o poslovanju podjetij, ki so potrebne za učinkovito sprejemanje odločitev in obvladovanje tveganj, predvsem na področju nabave, prodaje, financ, računovodstva in kontrolinga. Na enem samem mestu lahko pridobite splošne, računovodske in ostale finančne podatke o izbranem podjetju, ki so primerni za poglobljene analize in študije. V času testiranja je na voljo najboljši paket NAPREDNI+, ki ponuja vse razpoložljive vsebine in funkcionalnosti brez omejitev. Testno obdobje traja do konca leta 2016. Vir je v celoti dostopen znotraj univerzitetnega računalniškega omrežja,  omogočen je tudi oddaljen dostop.

Vstopni povezavi na iskanje: http://www.ebonitete.si/default.aspx

ali http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#e

3.       Alexander Street   – digitalne spletne vsebine (video, besedila)-  različne zbirke

Alexander Street združuje veščine tradicionalnega založništva in digitalnih vsebin, predvsem videa za kreiranje kvalitetnih elektronskih zbirk za podpora študiju in raziskovalnemu delu.
V testnem obdobju je UM na voljo več zbirk, katere so pa je možno videti znotraj aplikacije pod zavihkom SEARCH ALL CONTENT/MY COLLECTIONS. Izpostavljamo sledeče zbirke:

Academic Video Online: Premium - http://search.alexanderstreet.com/avon
The Complete Business and Economics Package -
http://search.alexanderstreet.com/business-economics
The Complete Counseling and Therapy Package -
http://search.alexanderstreet.com/conc
Nursing Assessment in Video -
http://search.alexanderstreet.com/nass
Nursing Assistant Education in Video -
http://search.alexanderstreet.com/naev
Nursing Education in Video: Second Edition -
http://search.alexanderstreet.com/mcom
Engineering Case Studies Online -
http://search.alexanderstreet.com/engv
Art and Architecture in Video -
http://search.alexanderstreet.com/artv
Medical Imaging in Video -
http://search.alexanderstreet.com/dimg

Vstopni povezavi na iskanje: http://search.alexanderstreet.com/

ali http://www.ukm.um.si/elektronski-viri#a

Testno obdobje se zaključi konec novembra 2016.  

 Vaša mnenja in odzive glede testiranj pošljite na naslov bojan.ostir@um.si.

 

Univerzitetni iskalnik UM:NIK - Nove funkcionalnosti!

Spoštovani!

Sporočamo vam, da ima univerzitetni iskalnik UM:NIK nekaj novih funkcionalnosti, ki omogočajo hkratno iskanje po vseh elektronskih virih in po zalogi vseh tiskanih virov, dostopnih na Univerzi v Mariboru. Novosti sta:

  • možnost iskanja po zalogah vseh lokalnih baz fakultetnih knjižnic UM in
  • možnost iskanja po vsebini DKUM.

Za hitrejšo dostopnost virov, ki jih UM:NIK ne ponuja v polnem besedilu, je dodan še gumb za neposredno naročanje prek medknjižnične izposoje.

Iščite z enim iskanjem po vseh virih hrkati!

 

Bibliografski kazalci uspešnosti na izvolitev v naziv na Univerzi v Mariboru v SICRIS

Obveščamo vas, da je omogočen testni dostop do storitve "Bibliografski kazalci uspešnosti za izvolitev v naziv na Univerzi v Mariboru", ki skladno s habilitacijskimi merili Univerze v Mariboru omogoča vrednotenje bibliografije kandidata. Ker zaradi načina točkovanja bibliografije po habilitacijskih merilih popolnoma avtomatski izračun točk ni mogoč, aplikacija izračuna minimalno število točk, ki jih lahko nato kandidati po potrebi prekategorizirajo.

Storitev je dostopna preko SICRIS-a na spletnem naslovu Bibliografski kazalci uspešnosti za izvolitev v naziv.

Aplikacijo je pripravil IZUM ob podpori UKM in strokovnih služb rektorata. Testni izpisi so omogočeni vsem, ki so registrirani v bazi SICRIS in so v pomoč pri pripravi dokumentacije za habilitacijo.

Testno obdobje bo potekalo od 4. januarja do 1. marca 2016.


Prosimo vas, da aplikacijo preizkusite.

Vsa morebitna vprašanja, predloge in pripombe naslovite na e-naslov Marka Kežmah ali Bernardo Korez redaktorico bibliografije UM.

 

Obvestila
25. 4. 2014
   INFORMACIJE KNJIŽNICE
19. 12. 2013
   Delovni čas Miklošičeve knjižnice 20.12.2013
16. 12. 2013
   Delovni čas Miklošičeve knjižnice 18.12.2013

Starejša obvestila oddelka

Obvestilo - vzajemno brezplačno posredovanje člankov

Vzajemno brezplačno posredovanje člankov

EU sprejel izjavo o odprtem dostopu do znanstvenih informacij do 2020.

Povezava Priloga